Gymzaal Rodaristraat Rotterdam

  • In opdracht van: Gemeente Rotterdam Team Zon en Sportbedrijf Rotterdam
  • Opening: 2 februari 2024
  • 30 cassettes à 120 Wp
  • Energieopbrengst: 3.000 kWh per jaar
Rotterdam heeft het voornemen koploper te worden op het gebied van zonne-energie. De ruimte is schaars, zeker in zo’n dichtbevolkte stad als Rotterdam. Naast verduurzaming hebben zij ook oog voor de kwaliteit van de omgeving. Rotterdam streeft naar een meervoudig ruimtegebruik. Als dé meest verticale stad van Nederland wil zij niet alleen de daken maar ook de gevels gebruiken voor de opwek van zonne-energie. Zo worden de gebouwen optimaal benut.

De Gemeente Rotterdam is gestart met dit bijzondere project en wil graag leren hoe duurzame energie op te wekken. ZigZagSolar kan zeker bijdragen aan een duurzamer Rotterdam met zonnepanelen aan de gevel. Deze produceren juist energie als de zon laag staat en de vraag naar energie het grootst is: wanneer iedereen ’s morgens de dag opstart, zich voorbereidt op de avond of in de winter liever binnenblijft. 

Omdat Sportbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam de gevel aan de zuidkant van Schoolsportcomplex Rodaristraat in Prinsenland grondig én esthetisch aan de buitenzijde wilden verduurzamen, zijn 30 geïntegreerde glas/glas ZigZagSolar zonnepanelen met een afbeelding aangebracht. De ZIG bestaat uit het zonnepaneel dat naar de zon wijst. De ZAG bestaat uit composiet-elementen waarop een plattegrond van de omgeving van de gymzaal is geprint, die vanaf de straat goed zichtbaar is.

Het resultaat is een energieleverende zonnegevel goed voor tientallen jaren duurzame en goedkope elektriciteit van meer dan 3.000 kWh per jaar. Met de bespaarde en de gegenereerde energie wordt de emissie van ongeveer 1.100 ton CO2, gelijk aan 80 bomen per jaar, vermeden.

Wilt u weten of uw project geschikt is als zonnegevel? Vraag dan vrijblijvend een Quickscan aan!

Deel dit project