Techniek

zonnegevels techniek

Zonnegevels met ongekende ontwerpmogelijkheden

Een zonnepaneel op een plat dak behaalt zijn maximale opbrengst als het loodrecht gericht is naar de zon op het moment dat deze maximaal licht genereert: tussen de middag en op de warmste dagen van het jaar. De vraag naar elektriciteit is echter het hoogst wanneer de zon lager staat: wanneer iedereen ’s morgens de dag opstart, zich voorbereidt op de avond of in de winter liever binnenblijft. Daarom zijn er de ZigZagSolar zonnepanelen.

ZigZagSolar heeft in samenwerking met TNO, TU Delft en TU/E een wereldwijd unieke simulatiesoftware ontwikkeld voor het ontwerpen van zonnegevels. Deze simulatiesoftware is met succes gevalideerd in proefopstellingen en commerciële gevels in Nederland en India.  

ZigZagSolar is de enige partij die een nauwkeurige voorspelling kan doen voor de gegarandeerde energieopbrengst van de zonnegevel.
In de berekeningen worden onder meer de locatie, oriëntatie, horizon en omgeving als parameters ingevoerd. Zo kunnen de hoeken,
het aantal en de installatie van de panelen bepaald worden, wat resulteert in de best renderende zonnegevel voor een specifieke locatie. 

De nieuwe generatie zonnegevels

werking van de zonnegevel
De zonnepanelen in de ‘Zig’ zijn gericht naar de zon voor de maximale opbrengst. De ‘Zag’ bestaat uit een decoratief paneel dat het zonlicht reflecteert naar de zonnepanelen zodat ook deze energie wordt omgezet in elektriciteit. Gedurende elke maand van het stookseizoen levert een zonnepaneel in ZigZagSolar een hogere opbrengst dan een zonnepaneel op een plat dak. In december zelfs de dubbele hoeveelheid! Ideaal voor de combinatie met een warmtepomp of voor elektrisch rijden.
Alle licht wordt door het zonnepaneel opgevangen
Zowel het hoge, directe zonlicht, als het lage, gereflecteerde licht, wordt door het zonnepaneel opgevangen.
Dit zorgt voor een 50% hoger elektrisch rendement in vergelijking met een verticale zonnegevel. Bijzonder is dat ZigZagSolar tot 100% hoger rendement levert in december ten opzichte van zonnepanelen in een dak-opstelling. Dat komt mooi uit, want precies op dat moment van het jaar ligt de grootste uitdaging voor de energie-transitie.

Hoge opbrengst wanneer de vraag het hoogst is

Zoals in de grafiek te zien is, is de opbrengst van de ZigZagSolar in het voor- en najaar en winter aanzienlijk hoger dan die van de dak-opstelling, op de momenten wanneer de energievraag hoog is. In de zomermaanden zorgt de dak-opstelling voor een piek en daarmee een belasting voor het grid. Eenzelfde verschil zie je als je het per dag bekijkt; in de ochtend- en middaguren scoort ZigZagSolar beter, terwijl de dak-opstelling rond het middaguur zijn piek bereikt.

In elke maand van het stookseizoen is de opbrengst van een zonnepaneel in ZigZagSolar hoger dan de opbrengst van een zonnepaneel op een plat dak. Voor de toepassing van warmtepompen en elektrisch vervoer is dit een enorm voordeel.


De Duck-Curve beschrijft hoe de waarde van elektriciteit steeds meer afhangt van het tijdstip op de dag dat deze aangeboden of gevraagd wordt. 
Hoe meer zonnepanelen op een plat dak van een gebouw, hoe lager de waarde van elektriciteit op het midden van een zonnige
zomerse dag.


Zonnepanelen op platte daken leveren weinig zonne-energie in de vroege ochtend, late middag, herfst, winter en lente. De high-tech zonnegevel van ZigZagSolar kan juist in deze uren veel meer zonne-energie oogsten dan zonnepanelen op een plat dak. Gelijktijdig wordt daarmee de overbelasting van het elektriciteitsnet beperkt.

Maximale architectonische vrijheid

Als toeschouwer heb je alleen zicht op de decoratieve panelen. Deze kunnen worden gemaakt in elk gewenste kleur en in ieder gewenst materiaal. Denk aan geprint aluminiumcomposiet, HPL, Trespa, maar ook aan keramische platen of glas.